Ruusut Rivieralla – Villa Ephrussi de Rothschild -tutustumiskierros jatkuu tässä toisessa blogipostauksessa. Nizzan lähistöllä sijaitsevan, ihastuttavan Villa Ephrussin puutarhoihin tutustuminen huipentuu kauimmaisessa kulmauksessa olevaan upeaan ruusutarhaan.

Matka sisääntulosta ruusutarhaan kulkee monen teemapuutarhan kautta. Tältä Saint-Jean-Cap-Ferrat -niemeltä avautuvia hienoja merinäköaloja voi ihailla teemapuutarhojen läpi kulkiessa.

Kyllä paronitar ja taiteenkeräilijä Béatrice de Rothschild oli todella onnekas saatuaan vuonna 1905 hankittua näin loistavalla paikalla sijaitsevan kiinteistön. Hänen tarinaansa kerroin Ruusut Ranskan Rivieralla -blogipostauksen osassa 1. Rakennustyöt kestivät seitsemän vuotta, ja vuonna 1912 paronitar muutti unelmiensa kotiin. Villa Ephrussi de Rothschild toimii nykyään museona.

Paronittaren rakkaus vaaleanpunaiseen väriin näkyy monessa paikassa: ”The Pink Villa and the Lady in Pink”. Pinkistä värimaailmasta poiketen alla kuvassa kurkistus lämminhenkiseen espanjalaiseen teemapuutarhaan: Jardin espagnol – Spanish Garden.

ruusut rivieralla ephrussi teemapuutarha ruusuenergiaa

Ruusut Rivieralla – Ruusutarhan lumoissa

Sini-vihreä Roseraie – Rose garden -kyltti toivotti tervetulleeksi, kun astuin kaariportista sisään eräänä aurinkoisena päivänä toukokuun puolivälissä. Jo ensisilmäyksellä havaitsin, että Villa Ephrussin ruusutarha on kaunis jo toukokuussa.

ruusut rivieralla ephrussi ruusutarha ruusuenergiaa.fi

Ruusuja porrastetusti rinteessä

Ruusutarha sijoittuu merelle avautuvaan rinteeseen porrastetusti. Ylimmällä tasanteella on pieni temppeli korinttilaisine pylväineen. Päivä oli aurinkoinen ja kirkas eivätkä kamerani asetuksetkaan tainneet mennä ihan nappiin, joten kuvat jäivät hiukan latteiksi. Ihmispaljous ei kuitenkaan valokuvausta haitannut.

Ruusutarhan kuuluisista ranskalaisista ruusulajikkeista poimin tähän paronittaren suvulle omistetun ’Baronne de Rothschild’-nimisen ruusun sekä ’Johann Strauss’ ja ’Amour de Peynet’ -ruusut. Vaaleanpunainen ruusu ’Pierre de Ronsard’ eli ’Eden Rose’  (teehybridiruusu, Meilland) on ainut, johon olen törmännyt myös Suomessa. Herkkiä, talvenarkoja kaunottaria ovat kaikki. Tällä vierailullani keskityin enemmän kokonaisuuteen kuin yksittäisiin ruusulajikkeisiin eli uusintakäynnillä riittää lisää tutkittavaa.

ruusut rivieralla ephrussi ruusuenergiaa.fi Kaija Puro

ruusut rivieralla ephrussi ruusuenergiaa.fi Kaija Puro

Ruusut ja meri – mikä huikea yhdistelmä!

ruusut rivieralla ephrussi ruusutarha ruusuenergiaa.fi

ruusut rivieralla ephrussi ruusuenergiaa.fi Kaija Puro

Kyllä temppelistä kelpaa katsella…

ruusut rivieralla ephrussi ruusuenergiaa.fi

ruusut rivieralla ephrussi Ruusuenergiaa.fi-blogi Kaija Puro

Aika kului kuin siivillä… takaisin Villalle

Paluureitti vaaleanpunaiselle palatsille kulkee muutaman teemapuutarhan ja Rakkauden Temppelin (Temple of Love) kautta. En laita siitä nyt kuvaa tähän, vaan jätän sen arvoitukseksi sinun mahdollista vierailuasi varten. Suihkulähteiden tanssi klassisen musiikin tahdissa herätti rakkauden temppeliltä johtavan vesiaiheen eloon. Ja lisää upeita ruusuja on Villan edustalla olevassa ranskalaisessa puutarhassa (French Garden – niistä muutamia kuvia Ruusut Ranskan Rivieralla – postauksen osassa 1).

Versailles-vinkki: Jos vierailet Pariisin lähellä sijaitsevassa Versaillesissa, niin kannattaa valita ajankohta siten, että suihkulähteet ovat toiminnassa musiikin tahtiin (Musical Fountains Show). Klassinen musiikki ja sen tahtiin tanssivat suihkulähteet kruunaavat Versaillesin visiitin.

ruusut rivieralla ephrussi Ruusuenergiaa.fi-blogi Kaija Puro

Vielä hetki tässä ruusupenkillä…

ruusut ranskan rivieralla Ruusuenergiaa.fi-blogi Kaija Puro

Ruusut Rivieralla – Kiitos!

Paljon on nähty, mutta paljon jäi vielä näkemättä. Vaaleanpunaisen palatsin ja sen aarteiden sekä puutarhojen tarkempi tutkiskelu vaatii vielä yhden tai useamman käynnin Villa Ephrussissa ja sen puutarhoissa…siispä palaamme vielä, mutta ajankohta on avoin.

Arvaatkin jo varmaan, että voin todella lämpimästi suositella vierailua tässä kauniissa, ”elävässä” museossa. Neljäntoista euron pääsymaksulla saa silmäniloa monin verroin. Kannattaa varata runsaasti aikaa, jotta ehdit nauttia myös ravintolan/kahvilan antimista (meillä lounasaika hujahti ohi, mutta onneksi kahvilassa oli tarjolla monenmoista).

Toivottavasti tästä blogipostauksestani oli sinulle iloa ja inspiraatiota! Lukisin mielelläni kommenttejasi.

Kaija Puro

Lähdekirjallisuutta: ”Ephrussi de Rothschild Villa and Gardens”, Culterespaces-julkaisu 2012; Verkkosivu: www.villa-ephrussi.com

© Copyright: Kaija Puro | Ruusuenergiaa.fi  (Myös kaikki kuvat ovat omiani. Ethän käytä niitä ilman etukäteistä lupaani.)

Ruusuenergiaa-verkkokauppaan

P.S. Suosittua Ruusuenergiaa-blogissa juuri nyt:

Tässä postauksessa juttua toisesta Ranskan Rivieran ruusutarhasta Cimiezillä. 

Ruusut Ranskan Rivieralla, Villa Ephrussi, osa 1

Ruusuvesi – 7 parasta ruusuveden käyttövinkkiä aikuiselle naiselle