Ruusut Ranskan Rivieralla -blogipostaukseni ovat juuri sinulle, jos haluat matkavinkkejä hyvin hoidetuista, upeista teemapuutarhoista ja ihastuttavasta ruusutarhasta. Côte d’Azur:lla eli Ranskan Rivieralla puutarhat kukoistavat postikorttimaisemissa.

Ruusut Ranskan Rivieralla – Villa Ephrussi

Lennä (oikeasti tai mielikuvissasi) Nizzaan ja hurauta sieltä 10 km bussilla tai taksilla Saint-Jean-Cap-Ferrat-niemellä sijaitsevaan paikkaan nimeltä Ephrussi de Rothschild Villa & Gardens. Ja nauti näkemästäsi!

Upea Villa Ephrussi on paronitar Béatrice de Rothschildin itselleen vuosina 1905-1912 rakennuttama unelmiensa koti. Pian avioeronsa jälkeen Béatrice peri isältään valtavan omaisuuden, joka mahdollisti tontin hankinnan ja huvilan rakentamisen sekä taide-esineiden ja arvohuonekalujen keruun.

Vuonna 1933 (vuotta ennen kuolemaansa) tämä 69-vuotias, lapseton paronitar testamenttasi huvilansa seitsemän hehtaarin puutarhoineen ja 5000 taideteosta Académie des Beaux-Artsille (Ranskan kaunotaiteiden akatemialle).

Kiitos ihanan Béatricen! Villa Ephrussi toimii nykyään museona, jossa meidän tavisten on mahdollista 14 euron pääsymaksulla sukeltaa entisajan glamouriin huvilan eri huoneissa. Ja lisäksi kaunista puutarhaa kierrellessä voimme nauttia yhdeksän teemapuutarhan tunnelmasta. Viihtyisä kahvila ja ravintola kuuluvat tietysti myös paikan antiin.

Villa Ephrussi kuin Pikku-Versailles

Villa Ephrussi on yksi Etelä-Ranskan lumoavimmista nähtävyyksistä – ainakin kauniita puutarhoja rakastavalle. Jos Nizza on Pikku-Pariisi, niin tämä Villa Ephrussi puutarhoineen on kuin Pikku-Versailles.

Villa Ephrussia ympäröivät merinäkymät lyövät kyllä Versaillesin laudalta. Saint-Jean-Cap-Ferrat-niemellä sijaitsevalta Villa Ephrussilta ja sen puutarhasta on upeat näkymät sekä Villefranchen että Beaulieun lahdille. Jos saavut paikalle mutkittelevaa rantatietä, niin näkymät huikaisevat jo matkan varrella (alla kuva matkalta Villalle).

Ruusut Ranskan Rivieralla ruusuenergiaa.fi

Vaaleanpunaisia unelmia Ranskan Rivieralla

Vaaleanpunaisen kerrotaan olleen paronitar Béatricen suosikkiväri. Ja se näkyy kaikessa! Huvilaa kutsutaan myös vaaleanpunaiseksi palatsiksi. Otetaan ilolla vastaan tämä paronittaren kädenjälki! Ooo, la-laa!

Ruusut Ranskan Rivieralla Villa Ephrussi ruusuenergiaa.fi

Ranskalainen puutarha (French Garden) upeine ruusuineen ja 20 minuutin välein musiikin tahtiin tanssivine suihkulähteineen on huvilan edustalla. Seuraavana ovat muut teemapuutarhat. Varsinainen ruusutarha (Roseraie – Rose Garden) on puutarhojen kauimmaisessa kulmauksessa, ja siitä lisää seuraavassa Ruusut Ranskan Rivieralla, osa 2 -blogipostauksessani.

Ruusut Ranskan Rivieralla villa Ephrussi ruusuenergiaa.fi

Ruusujen kylttejä en malttanut vieraillessani lukea, koska oli niin paljon muuta silmänruokaa ja iloa kaikille aisteille. Ja ruusut, jotka menestyvät Ranskan Rivieralla, eivät todennäköisesti kestä Suomen talvea. Paras nauttia nyt!

Ruusut Ranskan Rivieralla Villa Ephrussi ruusuenergiaa.fi

Milloin kannattaisi vierailla Villa Ephrussin puutarhoissa?

Vierailin Villa Ephrussissa toukokuun puolivälissä, ja se olikin kaikin puolin hyvä ajankohta. Vierailijoina oli  yksittäisiä ihmisiä ja pariskuntia harvakseltaan. Nautin, kun sain valokuvata kaikessa rauhassa – ilman turistiryhmien ruuhkaa.

Oikeastaan ihmettelimmekin tuolloin matkakumppanini kanssa, ettei näin upeassa kohteessa ole ryysistä. Itse voisin vierailla huvilalla vaikka joka päivä! Ilmat olivat toukokuun puolivälissä juuri lämmenneet jopa hellelukemiin, mutta joidenkin teemapuutarhojen varjoisat polut toivat sopivaa viilennystä tarpeen mukaan.

Touko-heinäkuu lienee ruusujen kukinnan ja ruusutarhan kannalta kauneinta aikaa vierailla Villa Ephrussissa. Muissa teemapuutarhoissa riittää kaunista katsottavaa muinakin aikoina. Ajoituksen osalta kannattaa ottaa huomioon, että toukokuussa järjestettävien Monacon F1-kisojen ja Cannesin filmifestivaalien aikaan hotellien hinnat ovat pilvissä myös Nizzassa.

Toukokuun alkupuolella Villa Ephrussissa on vuosittainen ruusujen ja kasvien festifaali – Roses and Plants Festival – La Fête des Roses et des Plantes. Silloin paikka on  varmasti täynnä vilskettä. Tuo tapahtuma on vuosittain toukokuun alkupuolella, mutta en itse vieraillut tapahtuman aikaan Villalla. Fiilistelijälle kun sopivat paremmin rauhalliset hetket.

Vielä silmäys ranskalaiseen puutarhaan… ja tarina jatkuu

Viimeinen vilkaisu tällä erää Villa Ephrussin edustalla sijaitsevan ranskalaisen puutarhan pihaan… me palaamme vielä!

Ruusut Ranskan Rivieralla Villa Ephrussi Ruusuenergiaa.fi

Ruusut Ranskan Rivieralla opastaulu Villa Ephrussi Ruusuenergiaa.fi

Tässä yllä lopuksi Villa Ephrussin sisääntulopaikan seinältä kuvaamani kartta koko alueesta. Tämä blogipostaus on vain pintaraapaisu tästä hienosta paikasta. Toivottavasti onnistuin kuitenkin herättämään innostuksesi! Villa Ephrussin ihastuttavasta Ruusutarhasta tarkemmin seuraavassa blogipostauksessa (Ruusut Ranskan Rivieralla, osa 2).

Oletko sinä vieraillut Villa Ephrussissa? Jos olet, niin mistä pidit eniten? Kerrohan kommenttiosiossa.

Ruusufiiliksiä lähetellen,

Kaija Puro

© Copyright: Kaija Puro / Ruusuenergiaa.fi  (Myös kaikki kuvat ovat omiani. Ethän käytä niitä ilman etukäteistä lupaani.)

Ruusuenergiaa-verkkokauppaan

Suosittua Ruusuenergiaa-blogissani juuri nyt:

Ruusuvesi vai appelsiininkukkavesi

Ruusuvesi – 7 parasta ruusuveden käyttövinkkiä aikuiselle naiselle